O Junaku

Sportska skola “Junak “ je skola arhaicnog imena i moderne koncepcije koja okuplja djecu skolskog uzrasta oba pola.

Skola spada u "Univerzalne sportske skole" koje su temelj u planiranju "Programa dugorocnog razvoja sportista" - (PDRS) ili kako to u Kanadi zovu "Long Term Athlethe Development Program" - (LTADP).

Ovaj program razvoja sportista planiran je na nivou nacionanih ili pojedinacnih sportskskih saveza. Vecina zemalja koja ima jasan cilj i viziju o svom organizovanom sportu (rekreativnom i takmicarskom) oslanja se na "Program za dugorocni razvoj sportista" i sistem sportskih skola u njima.

"Sportska skola - Junak" koristi iskustva PDRS i LTADP i ima zadatak, da bez vezivanja za pojedinacne sportske organizacije, izvrsi pripremu na cjelovitom i svestranom psiho-fizickom razvoju djeteta, kako bi se ono spremno i samouvjereno ukljucilo u takmicarski ili rekreativni sport. Za onu djecu koja su vec dio takmicarskog ili rekreativnog sistema "Sportska skola - Junak" je bogata i vazna nadopuna. PDRS i LTADP - preporuca i za sportiste koji su poceli sa ranom ili kasnom sportskom specijalizacijom najmannje 2-3 dodatne sportske aktivnosti u cilju punog razvoja svih psiho-fizickih sistema.

Polaznici skole imaju mogucnost da se na jednom mjestu upoznaju sa elementima nekoliko razlicitih vrsta borenja, vise timskih i individualnih sportova, desetcima igara, te se ovisno o uvjetima, okusaju u vjestini skijanja, plivanja, klizanja, jahanja, voznje biciklom, logorovanja i narodnim igrama.

Program je namjenjen iskljucivo nasoj djeci. On se bitno razlikuje koncepcijom i sadrzajem i nema klupske pretenzije i karakteristike.

Vise o LTAD:
http://www.athleticsontario.ca/Groups/Resources/LTAD_EN.pdfJeste li znali?

Nekoliko kanadskih statistika vezanih uz fizicku kulturu:

* Kanadska djeca danas trose 1/4 energije u odnosu na 1962. godinu.
* Broj prekomjerno gojazne djece se udvostrucio od 1980. godine.
* 60% djece u Ontariju ne zadovoljava osnovne fitnes - standarde.
* 1/3 djece je toliko neaktivno da to predstavlja direktni rizik za njihovo zdravlje.
* Samo 18% skola u Ontariju ima predavace specijalizovane za fizcku kulturu.

JESMO dio kanadske populacije, ali NE TREBAMO biti dio ove statistike !!!!
...SPORTSKA SKOLA JUNAK je sigurno dio resenja ....!!!

 

   
O Junaku | Program | Instruktori | Desavanja | Svastara | Skola skijanja | Kamp | Kontakt
     
   
©2003. All rights reserved
Web Design by
DT Creative Studio