Umjesto uvoda

...Bode me ova stranica, ovako, nijema i polu prazna ko polupano okno... Napokon nadoh vremena da je ispunim djelom teksta koji je dio uvoda u "Plan i program sportske skole JUNAK". Nekoliko misli da podijelim sa Vama...

Borba i igra oduvjek su bile nedjeljivi dio razvojnog puta ljudske vrste i civilizacije.
U ranim danima prahistorije, borba je bila vezana uz ljudske primarne potrebe za samoodrzanjem, da bi razvitkom civilizacije bila potisnuta u socijalni prostor.
Potreba za borbom - igrom - ljepim osnovne su socijalne potrebe covjeka. Ovo je posebno izrazeno kod djece i mislim da nije potrebno detaljnije elaborirati.
Izbor aktivnosti i nacin zadovoljenja ovih potreba varira od naroda do naroda i ovisi od geografskih, socijalnih pa i antropometrijskih karakteristika demografske skupine, jednako kao i vaznost i poredak ovih triju clanova socijalnog prostora. Tu specificnost mozemo nazvati i tradicijom. Tradicionalne igre i nacini borenja su dio programa koji "Sportska skola JUNAK" nudi.

U danasnjem drustvu gdje su asocijalno ponasanje i porast kriminala dio svakodnevice , a neaktivnost i otudenost faktori koji se ne mogu negirati "Sportska skola JUNAK" nudi mogucnost ne samo zadovoljavanja pomenutih socijalnih potreba, vec omogucava polaznicima upoznavanje sa osnovnim elementima: borilackih sportova i tradicionalnih nacina borenja, savremenih sportova, tradicionalnih igara. Ovisno o ovjetima , polaznici se upoznaju sa osnovama vjestina: Plivanja, skijanja, jahanja, voznje biciklom, logorovanja.....

Igra i druzenje
Igra i druzenje neohodni su elementi zdravog odrastanja

Izbor opstih i specificnih elemenata razlicitih kinezioloskih aktivnosti i stimulusa, te njihova integracija u trenazno - obrazovni proces ima za zadatak utjecati na pravilan razvoj: psihomotorickih, antropometrijskih, kognitivnih, konativnih faktora polaznika skole.
Drugim rijecima, cilj skole je da kroz igru, druzenje ,obrazovne komponente i zkonitosti trenaznog procesa utice na ukupni psiho-fizicki razvoj svakog polaznika, potice razvoj pozitivnih karakternih osobina, vjestina i navika i svakom pojedincu omoguci dostizanje njegovog individualnog maksimuma.
Upornost, disciplina, samopouzdanje, pozrtvovnost i skromnost, samo su dio karakternih osobina koje sport, posebno borenje razvija, a koje su pomalo stavljene u zapecak u svremenom drustvu koje nas okruzuje. Ove osobine nisu samo karakteristike dobrog sportiste vec dobrog, zdravog i sretnog covjeka.

Kako "Sportka skola JUNAK" nema klubske ciljeve i zadatke kao ni tipicne takmicarske aspiracije, upoznavanje sa sirokim spektrom borilackih i sportkih aktivnosti, odgoj zdravog, sretnog i odvaznog djeteta i JUNAKA - cilj je ove skole.

Imenica i pojam JUNAK oduvjek je vezan za nasu bogatu narodnu i historijsku tradiciju. Junak je olicenje odvaznosti, snage, zdravlja, pravednosti, pozrtvovanja i odanosti. On je dio predanja,stvarnosti, nasih djetinstva i nadzivljava vjekove.
Svako doba ima svoje junake, ali oni uvjek nose iste osobine - one i cine JUNAKA.
I mi imamo SVOJE JUNAKE - dajmo im mogucnost da pravilno stasaju.

Zasto "Sportska Skola - Junak"?

Zelim da podjelim sa Vama neka moja razmisljanja kojima se bavim posljednjih mjeseci i ujedno da ponudim odgovor na pitanje koje Vi ili Vasi prijatelji ponekad postave meni ili sami sebi: Zasto "Junak"?
Na stranici "O Junaku" naci ce te moju viziju o konceptu "Sportske skole -Junak" koja se kao "sportska skola univerzalonog tipa" idealno uklapa u nas bivsi PDRS i kanadski LTAD. Programiranje i trenazni proces je ziva materija koja se neprestano mjenja i dograduje. Ona ima svoje zakonitosti i strukturu koja je manje - vise stalna, ali ipak podlezna izmjenama.

Mnogi od Junaka (posebno u Torontu) proveli su sa Junakom 2-3 ili vise godina, sazrijevaju hronoloski, emotivno i motoricki kroz Junakov program.
Vezano uz ove cinjenice ove 2008-9 gdine postepeno cu u program uvoditi neke izmjene posebno u STARIJOJ uzrasnoj grupi u Torontu.
A) Grupa je homogenija i spremna da prihvati nove izazove i prede na nivo programa koji vise "formalizuje aspekte sportskog treninga" - (PDRS) ili "nauciti kako trenirati" - (LTAD).
B) Istovremeno tokom godine uz Vasu dozvolu izvrsit cu neka testiranja bazicnih motorickih sposobnosti u cilju pracenja napredka Junaka.
C) Za sve zainteresovane(Obe grupe u Burlingtonu i Torontu), izvrsit cemo besplatni KINEZITERAPIJSKI pregled uz Vase prisustvo u cilju uocavanja i prevencije deformacija kostano-zglobnog sistema (ravna stopala, skolioza, kifoza, lose drzanje, deformacije kraljeznice...)

Promjene logicno prate napredak i odrastanje Junaka, ali i dopunjuju specificnu ponudu i kvalitet umiverzalne "Sportske skole - Junak" Iskreno se nadam da djelimo zajednicko misljenje. Paralelno sa razvojem i konceptom sportskih skola i njihovom ulogom u PDRS ili LTAD zaokuplja me problem vrednovanja i pracenja (motorickog) razvoja djeteta i sportista te sistem sportske idenentifikacije talenta koji je jedan od ciljeva i zadataka "univerzalnih sportskih skola". Nadam se da cu Vam u dogledno vrijeme moci reci vise o ovom problemu i konceptu.
Bit ce mi zadovoljstvo da cujem i Vasa razmisljanja....Izvolite....

 

Ponesto o borenju

Razmisljam nesto o treningu i Vama moji JUNACI...
Jasno mi je kako je svaka aktivnost, tehnika, da ne kazem sport ili vjestina prica za sebe. Kompleksna, interesantna, vrijedna i duboka onoliko koliko si sam spreman da je istrazujes. Svakoj od njih mozes da posvetis zivot da je upoznas.
U borenju nema dobrih ili losih vjestina. Vjestina je dobra onoliko koliko je dobar borac koji se bori.
Zato je vazno da prvo izgradis sebe... da si uporan, vrijedan, disciplinovan ali i znatizeljan, dobronamjeran i veseo... ovo poslednje je veoma vazno !!!
Kako ja zelim da vas upoznam sa sto vise ELEMENATA razlicitih vrsta borenja i sportova, odlucio sam da vam kazem ponesto o nekima od njih... onako uopsteno, iz mog ugla i sa zrnom moga iskustva. Pa evo....

Kyokushinkai karate

Elementi karatea koje vi izucavate su dio vrlo borbenog Kyokushinkai karatea. On nije napravljen da bude sport vec vjestina i zato je u orginalnom obliku psihofizicki vrlo zahtjevan i cesto bolan. Udarci se ne zaustavljaju sto znaci da moras biti spreman na puni kontakt bez zastitne opreme.

Da stvar bude interesantnija, na turnirima otvorenim za sve borce razlicitih borilackih vjestina, postoje samo dvije tezinske kategorije:
do 75 kg i preko 75 kg.
Pravila... pravila je jedan od poznatih japanskih instruktora sazeo u uputstvo borcima pre borbe...otprilike: Blok je dozvoljen. Onaj koji ostane da lezi je - izgubio...
Tvorac ovog borbenog karatea je jedan od poslednjih velikih majstora Masautatsu Oyama ili Mas Oyama.
Roden je u Koreji 1923, a umro 1994 god. Sa 10 godina je poceo izucavati korejski karate, a 1938 god. dolazi u Japan da se upise na vazduhoplovnu akademiju. Tu se na Kodokanu (cuvenoj skoli borilackih vjestina) upoznaje sa judom a potom u 17 god. postaje nosioc crnog pojasa 2-dan.
Mas Oyama je vjezbao nekoliko stilova karatea, a potom osniva svoju skolu ili stil koji je najblizi Goyuryu stilu Okinavljanskog karatea.
Mas Oyama u mladosti odlazi u planinu gde provodi 3 godine u sumi vjezbajuci i usavrsavajuci svoje tehnike.
Da bi pokazao pravu realnu snagu ovog borbenog karatea 1952 odlazi u USA i demonstrira svoju vjestinu vrlo nesvakidasnje i cudno... bori se goloruk sa bikovima.
To potvrduje ime KARA - TE sto u prevodu znaci prazna saka.
Mas Oyama se bori sa 52 bika od kojih 3 ubija golim rukama na licu mjesta... Ovo je svakao izazvalo paznju zapadnih medija i polako, ali sigurno Kyokushinkai postaje poznat i respektovan sirom Svijeta.

Oyama u borbi sa bikovima
Mas Oyama u borbi sa bikovima

Kyokushinkai postaje mocna karate organizacija sa stotinama hiljada karatista iz raznih zemalja.
Mada je prvi sistem borenja slican karateu nastao u drevnoj Kini pre otprilike 2500 god. za karate u danasnjem obliku zasluzni su i japanski majstori.
Jedan od poslednjih legendi, tvorac modernog, borbenog Kyokushinkai karatea, sigurno je bio Masutatsu Oyama.
I ti si jedan od mnogih koji su (na neki nacin) dio ove price.

 

S postovanjem
Sarcevic Z. prof.

 

 

   
O Junaku | Program | Instruktori | Desavanja | Svastara | Skola skijanja | Kamp | Kontakt
     
   
©2003. All rights reserved
Web Design by
DT Creative Studio